Hem > Nyheter > Mentorskap som gör skillnad – 5 tips från Årets mentor

Mentorskap som gör skillnad – 5 tips från Årets mentor

Karin Uller, Head of Risk & Sustainability på Telia Company AB, prisades som Årets Mentor på Jobbsprånget Summit tidigare i vår. Genom att ge stöd, utmana och sätta tydliga mål har hon hjälpt sina kandidater att utvecklas professionellt. Här delar hon med sig av sina tankar kring mentorskapets roll och ger sina fem bästa tips för att bli en framgångsrik mentor.

Hej Karin, hur känns det att ha blivit utsedd till Årets Mentor? 

Jag hade faktiskt ett möte med en jobbsprångare idag som bad om hjälp för att hon visste att jag fått mentor of the year award, jättekul! Vi pratade om praktiskt tips, gick igenom hennes CV och pratade om hur hon skulle presentera sig själv på bästa sätt och nå igenom till framtida arbetsgivare så hennes CV står ut mer. Så kul att få hjälpa till!

Hur ser du att mentorskap spelar en roll i karriärsutvecklingen för dina kandidater, och hur stöttar du dem att nå sina professionella mål?

Det största man kan göra är att hjälpa någon på vägen i sin karriär, att bolla idéer, våga utmana deras egna rädslor och hjälpa dem att växa. På så sätt också vara ett extra stöd i att ge tips på olika sätt att se på en och samma situation, utmaning eller möjlighet för att få ut det mesta av den.

Berätta om ett tillfälle när du såg att ditt mentorskap gjorde skillnad för någon.

Jag brukar alltid säga till mina medarbetare att om de väljer att ta nästa steg i karriären, så är jag alltid glad att kunna både bolla idéer men även att ge råd och vara referens om de väljer att söka sig vidare. Det har gjort skillnad för flera medarbetare då jag varit deras referens och de har fått en ny roll.

Hur har du anpassat ditt mentorskap efter din kandidats behov och mål?

I mitt fall har adepten ofta varit mer som en medarbetare och därmed har det varit väldigt viktigt att sätta tydliga mål för perioden och därefter följa upp på framsteg och utmaningar längs vägen.

Hur ser du att mentorskap kan bidra till att stärka organisationens kultur och värderingar?
Kulturen sitter i väggarna och det är svårt att ta till sig som ny. Då är det viktigt att som mentor förklara med så konkreta exempel som möjligt, vad det är som påverkar olika beslut och i de fall som det är en kulturell aspekt, vara tydlig med det. Företagskultur tar tid att ”lära sig att förstå”, då kan det vara förmånligt att få ta del av en extra genväg genom en mentor.

Karins 5 bästa tips för att bli en bra mentor:

  • Förväntningar: Att gemensamt sätta en tydlig förväntan på vart rollen ska leda och vad man har för förväntningar på varandra som mentor och adept i första mötet är väldigt viktigt. Då har man en gemensam bild på resan från start till slut.
  • Helheten vs detaljerna: Dels genom att hjälpa till att förtydliga helheten och omvärlden som adepten rör sig inom och dela med sig av sin erfarenhet av hur organisationen i fråga fungerar, vilka kontakter som är viktiga att skapa och att ge en god grund av generiska råd blandat med konkreta tips gällande det specifika frågorna som uppkommer i olika situationer.
  • Coaching: Tipsa, Coacha och guida i hur man nätverkar bäst i organisationen, för att få rätt genomslag på det man vill uppnå som individ.
  • Målsättning: Om man har en mer ledarlik roll och inte enbart mentor, då är det viktigt att både ge frihet under ansvar och att se till att ställa krav på adepten genom att sätta tydliga konkreta mål.
  • Passion: Som mentor bör man ha ett genuint intresse i att vilja hjälpa och stötta och att se adepten lyckas!

 

Årets mentor delades ut för första gången på Jobbsprånget Summit i Maj 2024, med motiveringen: Genom att stödja, vägleda och bidra till praktikantens professionella utveckling har denna mentor inte bara främjat yrkesmässig tillväxt utan även bidragit till en mer inkluderande och välkomnande arbetsmarknad. Detta pris hyllar en person som har visat enastående engagemang som mentor.”

Kontakta oss för mer information om hur du kan engagera dig som mentor. 

Vad är Jobbsprånget?

Jobbsprånget är ett nationellt program som matchar
utrikesfödda akademiker med kompetensbehov hos arbetsgivare i hela landet. 

Genom att medverka får arbetsgivare möjligheten att
enkelt tillvarata kompetensen hos relevanta kandidater
som idag står utanför arbetsmarknaden. 

Gå med idag!

Kontakta oss för mer information om programet och hur du kan medverka.