Hem > Press > Jobbsprånget i media

Jobbsprånget i media​

Välkommen till vårt pressrum. Här kan du hitta vår logotyp, pressbilder, tidigare pressmeddelande och pressklipp om Jobbsprånget.

GP: Ingenjörerna Fernanda Szczygiel och Gabriel Espindula är ett av många Volvo-par

Efter bara två månaders praktik fick ingenjören Fernanda Szczygiel fast tjänst på Volvo Group som Senior System Verification Engineer.

DN: Ingenjören Osman fick praktik i stället för jobb

Arbetslösheten bland utrikesfödda akademiker i Sverige är fyra gånger så hög som bland inrikes födda. Högskoleingenjören Osman Mohammed har tvingats hoppa på ett praktikprogram, trots att han har både utbildning och arbetslivserfarenhet.

Succéprojektet ledde dem till anställning i Sverige

En framgångsfaktor är att vi fångar upp de talanger och kompetenser som finns och sedan matchar dem mot företagens behov. Och sedan är det praktiken, att få möjlighet att testa varandra i verkligheten, då sker det magi.

Jobbsprånget skapar vägar in på arbetsmarknaden

För Jobbsprånget är social hållbarhet en central del av deras verksamhet. De arbetar för att öka inkluderingen på arbetsmarknaden genom att stödja och tillgängliggöra kompetens som annars skulle riskera att stå utanför.

DI: En ny utbildningsoffensiv mot arbetslösheten

Tillgången till efterfrågad arbetskraft och kompetens är ett stort tillväxthinder för företag. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att 10 miljoner kronor avsätts för Jobbsprångets arbete för att erbjuda individuellt anpassad praktik.

GP - Volvo och SKF prisade för rekrytering av utlandsfödda tjänstemän

Genom projektet Jobbsprånget har tusentals utrikesfödda akademiker, i synnerhet kvinnor, fått praktik och sedan jobb i Sverige. Och allra bäst på att erbjuda platser är Göteborgsbolagen AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Polestar.

Expressen - Utrikesfödda akademiker väljer Volvo

Utrikesfödda akademiker i Sverige kan genom Jobbsprånget få hjälp på traven med att komma in på arbetsmarknaden. De flesta väljer Volvo-koncernen när de ska söka praktik, följt av Telia och Polestar.

SvD - Antalet utrikesfödda i jobb ökar

Noura Makssi sökte över 80 jobb innan hon vände sig till Jobbsprånget, ett initiativ finansierat av regeringen och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som hjälper nyanlända akademiker att hitta praktikplatser.

Jobbsprånget – praktikfabrik för utrikesfödda akademiker

Jobbsprånget grundades efter flyktingkrisen 2015 och har sedan dess varit en viktig aktör för att underlätta integrationen på arbetsmarknaden. Organisationen har utvecklat en modell som fungerar som brygga mellan arbetsgivare och målgruppen, och har nu blivit Sveriges största praktikprogram för utrikesfödda akademiker.

DI - Jättebrist på kompetens – trots 35.000 arbetslösa akademiker

”Jag är förvånad över att jag inte är nedringd av arbetsgivare”, säger Alexandra Ridderstad, vd Jobbsprånget som får tusentals ansökningar från ingenjörer, systemvetare och ekonomer utan jobb.

SvD - Seg jobbstart för ukrainska flyktingar

– Arbetsgivarna visade ett stort intresse redan tidigt under våren och ville öppna sina arbetsplatser för personer från Ukraina. Men jämfört med flyktingkrisen 2015 har det inte blivit lika många matchningar, säger Alexandra Ridderstad, vd för Jobbsprånget.

DI - Rekordintresse för nyanlända med spetskompetens

Allt fler arbetsgivare tar emot nyanlända akademiker via IVA:s satsning Jobbsprånget. Nya på företagslistan är ABB och Ikea som nu rekryterar kandidater till vårens praktikomgång, till vilken ansökningarna ökade med 40 procent.

SR - Hon sökte 500 jobb: "Deprimerande att inte få något svar"

Forskning från Region Skåne visar att 15 procent av högutbildade flykting- och anhöriginvandrare får jobb som matchar deras kunskaper efter tio år.

SR - Distansjobb gav fler nyanlända möjlighet till praktik

Coronapandemin har gjort att praktikprogrammet Jobbsprånget, som hjälper högutbildade nyanlända, ser nya möjligheter tack vare digitaliseringen i samhället. Vanan vid jobb på distans kan bli en fördel.

SVT - Så fick Jaya jobb i Sverige – efter 500 nobbade ansökningar

Sju av tio nyanlända akademiker fick fast jobb efter fyra månaders praktik. Det visar siffror från projektet ”Jobbsprånget”, som vill hjälpa fler högutbildade ut på den omvittnat svåra arbetsmarknaden i deras nya hemland.

SVT Morgonstudio - Fler akademiker söker praktik

Svårt för nyanlända att få jobb i coronakrisen. Se videon genom att klicka på knappen nedan.

P4 Stockholm - Nysvenske ingenjören Daniel hoppas få fast jobb genom praktik

32-årige Daniel är en av deltagarna, han är utbildad ingenjör och kom till Sverige från Eritrea för två år sedan och hoppas att praktiken på Trafikförvaltningen på SL ska leda till en anställning.

Sydsvenskan - Praktik blev nyckeln till jobb i Sverige

Som nyanländ arkitekt hade Ghofran Jamaluddeen svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Nu har hon fått jobb, trots krisen, tack var praktik och ett nytt nätverk. – Jag förstod att det var en början in i mitt arbetsliv, säger hon.