Hem > Press > Jobbsprånget i media

Jobbsprånget i media​

Välkommen till vårt pressrum. Här kan du hitta vår logotyp, pressbilder, tidigare pressmeddelande och pressklipp om Jobbsprånget.

DN - Arbetsgivarna som rankas högst bland nyanlända akademiker

Genom Jobbsprånget ska nyanlända akademiker få praktikplats och därmed en väg in i det svenska näringslivet. Fem arbetsgivare rankas särskilt högt som önskvärda arbetsplatser hos högutbildade som är nya i Sverige.

DN - "Det finns inget bättre än att längta efter att få gå till jobbet"

Högutbildade Chinasa Virgil-Okolo har skickat oräkneliga ansökningar under de åtta år hon har bott i Sverige. Men hon har aldrig fått ett jobb. Arbetsgivarna vill ha svenska referenser. Det får hon nu via Jobbsprånget där 70 procent av deltagarna får jobb.

SR - Praktik ger utländska akademiker jobb snabbare

Nyanlända i Västerbotten har snabbare fått jobb genom praktik. På fyra-fem månader har praktikprogrammet Jobbsprånget fixat jobb åt nyanlända akademiker. Det som brukar ta fem till tio år.

Naturvetaren - Soudabeh från Iran fick jobb efter praktik

För Soudabeh Karamouz blev praktiken på Mölnlycke en väg in på den svenska arbetsmarknaden.

DI - Nya pengar till jobbsprång

Regeringen och Wallenbergstiftelserna sluter upp bakom IVA och satsar 55 respektive 38 miljoner kronor på ett snabbspår för nyanlända akademiker.

Metro jobb - Misbah Bilal: Så hittade jag en väg in i arbetslivet som nyanländ

Inom många svenska branscher är det brist på arbetskraft. Samtidigt invandrar människor med rätt kompetens till Sverige, men många har svårt att introduceras på arbetsmarknaden.

Belkinge läns tidning - Det är dags att överge tankenatt alla måste kunna svenska

Det finns ungefär 300 000 utrikesfödda akademiker i Sverige. Många av dem har kompetens som passar i våra största tekniska koncerner där engelskan är arbetsspråk. Så varför ska alla dessa akademiker kunna svenska?

Blekinge läns tidning - Praktik ska leda till integration

It-säkerhetsföretaget Outpost24 är ett av tre företag i Blekinge som är en del av projektet Jobbsprånget.Ett projekt för att få ut nyanlända akademiker till praktik.

framtidens forskning - Nyanlända akademiker

För civilingenjören Bashar Al Suliman tog det ett drygt år från det att han kom från Syrien till Sverige tills han fick praktik via IVA:s akademikerprogram Jobbsprånget.

Framtidens karriär - Civilingenjören Bashar från Syrien fick praktikplats på Volvo

För 35-åriga Bashar Al Suliman, som är civilingenjör med inriktning mot produktionsteknik, tog det ett drygt år från det att han kom från Syrien till Sverige tills han fick praktik via akademikerprogrammet Jobbsprånget på Volvo Lastvagnar i Umeå.

DN - Fler nyanlända akademiker i jobbpraktik

Att snabbt komma ut i arbetslivet är viktigare än att kunna perfekt svenska. Med den inställningen driver IVA Jobbsprånget som ska lotsa nyanlända akademiker ut på arbetsmarknaden.

SR - New job scheme for English-speaking professionals

It’s called, The Job Leap, (Jobbsprånget), an internship programme which aims to speed up the introduction to the labour market for newcomers to Sweden with an academic degree in engineering, science, business or finance.

SR - Migrationsverket hoppas på praktikplatser till asylsökande

Runt 13 000 asylsökande ska få möjlighet att göra praktik medan de väntar på sina asylbesked. Det hoppas Migrationsverket, när nu flera stora företag har lovat att ställa upp med platser.

SVT - Så ska högutbildade nyanlända få jobb

Nyanlända personer med ingenjörsutbildning ska genom en ny praktiksatsning få lättare komma in på arbetsmarknaden. En av dem är Saad Mushtaq från Irak.

DN - ”Vi satsar 300 miljoner på att bryta utanförskap”

Tioårigt projekt. Vi har identifierat ett antal insatser för att motverka att människor hamnar i utanförskap och kommer gemensamt att arbeta med detta.

DI - Från flykt till arbete

Allt fler svenska storföretag vill verka för att nyanlända lättare ska få jobb. ”Jag är så glad att få den här chansen”, säger John Gawriah, 25 år och ingenjör från Syrien.

IVA Aktuellt - Jobbsprång kan bli snabbspår

Många företag vill hjälpa nyanlända ingenjörer till ett jobb. Jobbsprånget, IVA:s nya projekt, ska se till att det går snabbt och smidigt.

DN - ”Ju fler synsätt, desto större dynamik”

Kraftkonsult i Skandinavien AB är ett av 14 företag som anmält intresse för det nya ingenjörssnabbspåret Jobbsprånget. Bakom ligger nyfikenhet – och en vilja att ta samhälls­ansvar.